Sincan Kreş, 2001 yılından bugüne okul öncesi çocukların eğitimi ve gelişimine yönelik hizmetlerin sağlandığı, çocuk gelişiminde uzman, yetenekli ve deneyimli eğitimci kadrosuyla; sürekli değişmekte ve gelişmekte olan çağa uyumlu, Atatürk İlke ve İnkılâpları doğrultusunda iyi ve eğitimli bireyler yetiştirme yolunda sağlam adımlarla ilerlemekteyiz. Özel Melodi Kreş ve Etüt Merkezi sayesinde, erken çocukluk dönemi olarak bilinen 0-6 yaş arası çocukların Sosyal-Duygusal, Fiziksel ve Bilişsel gelişimleri en iyi ve en doğru şekilde tamamlanmaktadır. Bizler de böylece; katılımcı, özgür düşünceye sahip ve özgüvenli çocuklar yetiştirmeye devam etmekteyiz.
Çocuklarda Kreşin Önemi Nedir?
Çocuklar 2 yaşından sonra evlerindeki küçük sorumluluklarından dolayı bazı kişiliklerini burada kazanacaklardır. Okul öncesi eğitim sayesinde de çocuklar; sorumluluk almayı, kurallara uymayı, grup içinde sırasını beklemeyi ve grup içinde iş bölümü yapmayı öğreneceklerdir. Aynı zamanda kendilerine olan güvenleri de artacaktır. Okul öncesi eğitimin öneminden bahsedecek olursak, çocuklar varlıkları, yaşadıkları çevreyi ve farklı insanları yavaş yavaş tanımaya başlarlar. Konuşma ve dinleme becerileri gelişir. Kreş hayatı, çocukların şekillenmesinde ve gelişmesinde oldukça önemlidir. Çocuklar, oynadıkları oyunlar sayesinde kendilerini keşfederler ve duygularını rahat ve doğru bir biçimde ifade etme becerilerini geliştirirler. Örneğin; evde kendi kendine yemek yemekte zorlanan bir çocuk okul öncesi eğitimle hem toplum içinde hem de tek başına nasıl yemek yenir, daha eğlenceli şekilde öğrenir.
Okula Uyum Sürecinde Ebeveyne Düşen Sorumluluklar Nelerdir?
Okula uyum sürecinde ebeveyne düşen sorumluluklardan bazıları şunlardır:
- Öncelikle okula uyum sürecini çocuğa normal şekilde gösterin. Yani; Ebeveynler öncelikle kendilerini psikolojik yönden hazır hissetmeliler ki çocuk anne babasının üzülmesini ve kaygılanmasını hissetmemelidir. Aksi takdirde uyum süreci oldukça zor bir süreç haline gelebilir.
- Bu sürece çocuk da dâhil edilmeli. Çünkü bu süreç çocuk için çok önemlidir. Bazı kararları ona bırakmak, ona da söz hakkı vermek çok kıymetlidir. Burada bahsettiğimiz kararlar büyük kararlar değildir. Örneğin; hangi çantayı götürmek istediği, hangi oyuncağını yanında bulundurmak istediği gibi.
- Çocuklara gideceği okulla ilgili zihinlerinde merak uyandıracak bilgilerden bahsedin. Böylece çocuk da gideceği okulun nasıl bir yer olduğunu az da olsa zihninde canlandırır. Örneğin; arkadaşlarının isimleri konusunda tahmin yürütme ya da sınıfında neler olacağı hakkında hayal kurma gibi. Bu şekilde çocuğun endişesi de kaygısı da azalacaktır.
- Çocukların henüz okula başlamadan öğretmenleri ile tanışması sağlanabilir. Çünkü bu kısımda aileden sonra öğretmenler güvenli üs olacakları için çocuğun okula başlamadan önce öğretmeni ile tanışması yararlı olabilir. Hem de okula başladığı dönemde orada kendini güvende hissetmesi açısından da bir önem taşır.
Veli Eğitime Nasıl Destek Olup Katkıda Bulunabilir?
- Çocuğuna evde okul hakkında kısa kısa bilgilendirmeler yapabilir.
- Çocuğunun okulda yaptığı faaliyetlere ve etkinliklere ilgi gösterebilir.
- Çocuğunu ilgi duyduğu alanlara yönlendirerek, gelişimine destek olmalıdır.
- Çocuğunu düzenli ve tertipli olma konusunda desteklemeli ve ona ilgi göstermelidir.
- Çocuğun dersleriyle ve okuluyla her türlü işbirliği ve iletişim içerisinde olmalıdır.
- Çocuğa kısa vadeli dürüst olmayan çözümler değil, uzun vadede güvene dayalı temeller oluşturmalıdır.
Okula Hazır Olma Durumu Nedir?
Okula hazır olma durumu, çocuğun ruh halinde herhangi bir değişiklik olmadan kolayca ve tam olarak öğrenebilmedir. Bu sadece olgunlukla ulaşılabilecek bir nokta değildir. Çocuğun okula uyum sağlama ve başarılı olma yeteneği, okulun gereksinimlerini karşılamaya yönelik ön bilgi ve becerileriyle yakından ilişkilidir. Çocuk ilk öğrenmesine “okul öncesi aşamadaki” başarılarıyla ulaşır. Burada en önemli görev aileye ait olmakla beraber, okul öncesi kurumların da çok önemli bir katkısı vardır.
Psikolog Destekli Kreşin Önemi Nedir?
Kreş seçerken dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunmaktadır. Bu hususlardan bir tanesi kreşte bir psikolog bulunup bulunmamasıdır. Çocuk psikologları sınıfları gözlemleyerek çocukların gelişimleri konusunda bilgi toplarlar. Çeşitli gelişim araçları yardımıyla çocuğun; fiziksel, bilişsel ve sosyal-duygusal gelişim süreçlerini takip edip düzenli raporlar tutarak ebeveynlerinin ayrıntılı bilgi sahibi olmalarını sağlar. Aynı zamanda çeşitli gelişim testleri yaparak sonucu aile ile paylaşır.
Yabancı Dil Destekli Eğitimin Önemi Nedir?
Yabancı dil öğrenmek, birçok eğitim ve çalışma hayatı fırsatının yanı sıra bir beceri sunan güçlü bir araçtır. Yabancı dil bilen kişiler hangi alanda olurlarsa olsunlar rakiplerinden her zaman bir adım öndedirler. Yabancı dil öğrenimine ne kadar geç başlanırsa, ana dil baskın olacağından öğrenme süreci o kadar zor olacaktır. Çocukların da 3-6 yaş arasında dil öğrenmeleri çok kolaydır ve verilen bir eğitimi kendilerinden büyük birinden daha hızlı alırlar. Bu nedenle ülkemizde yabancı dil eğitiminin anaokullarında yapılması oldukça yaygındır. Bu sayede çocuklar erken yaşlardan itibaren yabancı dil öğrenmeye başlayabilir, hem ilerleyebilir hem de daha kolay öğrenme fırsatı yakalayabilirler.
Özet
Okul öncesi eğitim, 0-6 yaş arasını kapsayan, gelişimin en verimli en hızlı olduğu dönemdir. Bu dönemde çocukların motor gelişimleri, fiziksel, bilişsel, sosyal-duygusal gelişimleri, konuşma ve dinleme becerileri en güzel biçimde şekillenir.
Okul öncesi eğitimde aileye ve öğretmene büyük sorumluluklar düşmektedir. Çünkü artık çocuğun kendini güvende hissedeceği yer sadece ev olmayacaktır. Kreş bunun için en önemli kurumlardan biridir. Kreşin en temel amacı iyi ve eğitimli bireyler yetiştirmektir. Değerli Mustafa Kemal Atatürk’ün de çocukların önemi ile ilgili bir sözünü söyleyecek olursak; ‘’Bir milletin ilerlemesindeki temel taş çocuklardır! Çocuklara gereken değeri verirseniz, ilgiyi, şefkati gösterirseniz, onlar da bir gökkuşağı edasıyla geleceği renklendireceklerdir’’.