Okula Başlama Kaygısı Ve Yapılması Gerekenler         

Okula Başlama Kaygısı Ve Yapılması Gerekenler Günümüzde çocuklar sosyal medyanın gerçek hayattaki arkadaşlıkları üzerindeki etkisinden kaçamıyorlar. Akademik başarı için artan beklentilerle karşı karşıyalar. Normalleşmenin yavaş yavaş döndüğü ancak Covid-19’un etkilerinin devam ettiği bir dünyada, çevrimiçi eğitim döneminden geçen çocuklar okula dönme konusunda normalden daha fazla endişe duyabilirler. Okul kaygısı yaşayan bir çocuk için en önemli şey, neler yaşadığını anlamaya çalışmaktır. Çocuğunuzun zorlandığını fark ederseniz, onunla konuşmalısınız. Her türlü sorununu sizinle paylaşabilmelerini ve sizlerden koşulsuz sevgi ve destek aldıklarından emin olmalısınız.

Okul Kaygısı Tam Olarak Nedir?

Çocukların, çoğu okul kaygısıyla ilgili olabilecek birçok kaygı türü yaşayabilirler. Okul kaygısı, öğrencinin yaş grubuna bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bunlar:

  • Ayrılık Kaygısı
  • Sosyal Anksiyete
  • Yaygın Anksiyete Bozukluğu
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk
  • Spesifik Fobiler

Bir Ebeveyn Olarak Çocuğunuza Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Okul kaygısı yaşayan bir çocuk için en önemli şey, neler yaşadığını anlamaya çalışmaktır. Çocuğunuzun zorlandığını fark ederseniz, onunla konuşmalısınız. Her türlü sorununu sizinle paylaşabilmelerini ve sizlerden koşulsuz sevgi ve destek aldıklarından emin olmalısınız. Bir sonraki aşamada okul kaygısına çeşitli çözümler bulmalısınız. Çocuğunuzun her sabah okula daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacak bir rutin oluşturabilirsiniz. Çocuğunuzun ödevlerini birlikte inceleyebilirsiniz. Okula eşlik etmek için şarkılar ve ilham verici sözler bulmayı deneyebilirsiniz.    Çocuğunuz okuldan eve geldiğinde bugün nasıl olduğunu sorarak onunla sohbet edebilirsiniz.

Verdiğiniz desteğin çocuğunuzun okul kaygısıyla baş etmesi için yeterli olmadığını düşünüyorsanız, lütfen yardım istemekten çekinmeyin. Okulunuzun rehberlik ve danışma biriminden veya bir psikologdan yardım alabilirsiniz. Alacağınız profesyonel destek ile çocuğunuzun kaygısının temel nedenlerini anlayabilir ve bunlara yönelik stratejiler geliştirebilirsiniz.

Bir Öğretmen Olarak Çocuklara Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Genel olarak, eğitimciler ve tüm öğretmenler bir çocuğun okul kaygısını herkesten önce fark eder. Bu, öğretmenlerin de velilerden önce hareket etmesi gerektiği anlamına gelir. Okul kaygısı yaşadığını düşündüğünüz öğrenci için bir güven ortamı oluşturabilir ve kaygısı hakkında onunla konuşabilirsiniz.

Çocuk Ve Ailenin Hazır Bulunuşluğu

Okul, okul yaşı, erken eğitim, okul öncesi eğitim alma, hazırlık okulu, öğretmenler, aile ve ev ortamı, ailenin sosyo-ekonomik durumu, ebeveyn-çocuk iletişimi, ebeveynlik, ebeveyn eğitimi, akran ilişkileri ve evin fiziksel yapısı hazır bulunuşluğu etkileyen faktörler olarak belirlenmiştir. Davranış değişikliği öğrencinin hazır bulunuşluğuna bağlı olarak gerçekleşir.

Doğru Anaokulu Seçimi

Nitelikli eğitimin özellikleri ile ilgili teorik ve uygulamalı birçok çalışma bulunmaktadır. Doğru anaokulu seçimi, okul öncesi çağa ulaşan her çocuğun ebeveyninin ciddi anlamda araştırma yapması gereken önemli bir süreçtir. Öncelikler her ailede benzerlikler gösterse de farklılıklar da içerebilir. Bu da okul seçimini doğrudan etkiler. Dolayısıyla doğru okul popüler okul değil, önceliklere uyan okul olacaktır.

Anaokulu seçenekleri, ikamet edilen şehir, bölge ve o bölgenin nüfus yoğunluğuna göre değişmektedir. Bazı bölgelerde, alternatiflerin çokluğu nedeniyle seçim yapmak birçok ebeveyni zorlayabilir.  Seçimi kolaylaştırmak için bazı filtrelemeler yapılması gereklidir. Bunların başında velilerin okul seçimindeki, beklentileri ve koşulları gelmektedir.

Doğru Anaokulu Seçimi Yaparken Dikkat Etmemiz Gereken Unsurlar

Doğru anaokulu seçimi yaparken dikkat etmemiz gereken unsurlar şunlardır:

  • Okulun fiziki özellikleri nasıl?
  • Eğitim kadrosu nasıl?
  • Öğretmenlerin akademik başarı düzeyi nasıl?
  • Hijyene ne kadar önem veriliyor?
  • Sağlıklı yiyecekler veriliyor mu?
  • Okulun dışında ve içinde gereken güvenlik önlemleri alınıyor mu?
  • Kullanılan çeşitli eğitim materyalleri kaliteli mi?
  • Ulaşım yönünden sıkıntı yaşanır mı?
  • Ücret ödeme şekilleri nasıl?
  • Okulun açılış ve kapanış ve saatleri size uyuyor mu?
  • Yabancı dil eğitimi hangi düzeyde veriliyor ve hangi dillerin eğitimi veriliyor?
  • Tam zamanlı veya yarı zamanlı bir psikolog bulunuyor mu?

Anaokuluna Adaptasyon Süreci

Yetişkinler gibi çocuklar da ilk kez karşılaştıkları yeni ortamlara ve durumlara uyum sağlama sürecine sahiptir. Bu sürecin uzunluğu çocuğun sosyal zekâsına, bağımsızlık ve özgürlük arzusuna, güven duygusuna ve uyum düzeyine bağlıdır. Bazı çocuklar daha dışa dönük ve daha sosyal olma eğilimindeyken, diğerleri çevrelerini tanımlamaya ve incelemeye öncelik verir. Ebeveynlerine yeterince güvenen çocuklar farklı ortamlardaki çocuklara ve bireylere de güvenilebilir. Çocuğunuz anaokuluna başlarken ilk başta endişelenmesi normaldir, ancak zamanla öğretmenlerle güven inşa etmesi, ebeveynlerini akşam evde bulması ve terk edilmediğini anlaması daha kolay olacaktır.

Özet

Okula başlamadan önce çocukların psikolojik ve sosyal olarak okula hazır olup olmadıklarının araştırılması gerekir ve anaokulu sınıfları bu süreç için ideal ortamı sağlar. Okul öncesi eğitim sürecinde çocukların bireyselleşmelerinin desteklenmesi, özgüvenlerinin ve sosyal becerilerinin erken yaşlardan itibaren geliştirilmesi önemlidir. Özellikle anne ve çocuk arasındaki bağımlılığın azaltılması ve çocukların özerklik kazanmalarına destek olunması gerekmektedir. Özel Melodi Kreş ve Etüt Merkezi de çocukların okula adaptasyon sürecine destek verip onlara daha iyi bir eğitim sağlamaktadır.

Leave a comment

İletişime Geç