Drama Nedir?

Drama Nedir? Drama, oyuncular tarafından canlandırılan kurgusal sanat olarak ifade edilir. Drama, çeşitli tiyatro öğeleri içerisinde yer alabilir. Drama da sadece belirli eylemler yoktur. Tiyatro alanında pek çok insan davranışını görebiliriz. Dolayısıyla geniş bir kapsama sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Drama Türleri Nelerdir?

Dramanın farklı türleri vardır. Bu türlerin özelliklerini gördüğümüzde drama daha net anlaşılabilir. Drama çeşitleri sayesinde tiyatronun içeriğini tam olarak görebiliriz. Bunlar:

Psikodrama

Psikodrama, Jacob Levy Moreno tarafından, 20. yüzyılın başlarında geliştirilmiştir. Öncelikle bireylerin bir grup içerisinde iyileştirilmesini amaçlayan bir psikoterapi yöntemidir. Psikodrama, kendiliğinden olan, yaratıcılık ve eylem hareketlerini temel almaktadır. Bireylerin birbirleriyle olan ilişkilerini, bu ilişkilerde yaşadıkları problemleri, çatışmaları ve kendi iç dünyalarını spontane bir biçimde, bir oyunun içinde rol alarak incelemelerini ve farkındalığa ulaşmalarını sağlamaya çalışmaktadır. Psikodramanın beş temel unsuru vardır. Bunlar;

  • Sahne, Ele alınan konunun sahnelendiği yerdir.
  • Birinci Şahıs, oyunu oynanan, üzerinde çalışılan kişidir.
  • Yönetici, Her psikodrama oturumu bir yönetici (psikodrama konusunda uzman olan bir psikodramatist) tarafından yönetilir.
  • Yardımcı Egolar, Konu sahnelenmeden önce birinci şahıs diğer grup üyeleri arasından kendi konusunu oynayacak kişileri seçer, bu kişilere denir.
  • Grup

Eğitici Drama

Eğitici drama, çocuğun psikolojik yaşantılar konusunda şekillenmesini de özel bir yetenek olarak yaratıcılık kazanmasını da hedefleyen, çocukların her alanda gereken eğitimi almaları için uygulanan bir öğretim tekniğidir.

Eğitici drama, çocukların eğitiminde kullanılan en etkili yollardan biridir. Eğitici dramanın en temel amacı çocuklara hem eğitici hem de öğretici özellikler kazandırmasıdır. Eğitici drama ile daha bilinçli, bireyler yetiştirerek, hayatlarına doğru ve emin adımlarla yön vermesi sağlanıyor.

Yaratıcı Drama

Yaratıcı drama, daha çok çocuklara yaratıcılık sağlamak için tercih edilmektedir. Yaratıcı drama çeşidinde ortaya koyulan düşünceye göre, çocukların hayal dünyalarını hareketlendirmek gerekmektedir. Bu sayede de yaratıcı bir hayal dünyasına kavuşmak oldukça kolaydır.

Dramanın Yararları Nelerdir?

Drama, önemli bir tür olarak birçok fayda sağlamaktadır. Bu faydalar:

  • Çocukların iletişim becerileri gelişir,
  • Olumlu duyguları ön plana çıkar,
  • Yaratıcılık ve düş gücü gelişir,
  • Sosyal gelişimleri hızlanır,
  • Eğlenceli vakit geçirmeye yardımcı olur.

Leave a comment

İletişime Geç